Recenzie The Bourne Legacy

Proiectul ce a deschis drumul primei trilogii şi ce l-a avut pe Matt Damon în rolul principal, are ramificaţii adânci înfipte în secretele negre ale guvernului american care încearcă să creeze un super soldat.
Dacă îţi mai aminteşti de acţiunea anterioară a francizei, ei bine, Jeremy Renner nu te va lăsa să-i duci prea mult dorul lui Matt Damon.

Actorul nominalizat la Oscar pentru The Hurt Locker şi The Town, este super eficient în Moştenirea Lui Bourne, filmul care ar fi cea de-a patra parte a seriei inspirate de romanele lui Robert Ludlum.
Înlocuirea lui Paul Greengrass cu Tony Gilroy nu a fost o mişcare neinspirată, The Bourne Legacy fiind exact ceea ce ar trebui să primeşti de la acest gen de filme: adrenalină, urmăriri, schimburi de focuri şi multe explozii.
Probabil singurul lucru de reproşat noului film, ar fi schimbarea pe care acesta o aduce la nivel politic şi al implicării la nivel înalt al acţiunilor agentului în cauză.
Dacă în filmele anterioare ale seriei, s-a încercat o îmbinare între acţiune, politic şi dramă, noul film se axează mai mult pe acţiune pură, miza lui The Bourne Legacy fiind destul de de simplă: scoaterea în evidenţă a unui nou tip de agent, mult mai versat decât cel anterior.
Regizorul Tony Gilroy se concentrează pe ceea ce ştie el că trebuie să existe din plin pe marele ecran pentru a atrage spectatorii la cinema: cascadele de acţiune şi tensiunea extremă dintre personaje.

Iar de toate astea o să ai parte din plin.
Gilroy păstrează realismul extrem al filmelor anterioare, adăugând în plus un element surpriză, capitolul genetică.
Acţiunea filmului explică într-un fel forţa, inteligenţa şi inventivitatea ieşite din comun ale lui Aaron Cross, agentul programului Outcome care trebuie să facă orice pentru a rămâne în viaţă după ce autorităţile decid închiderea experimentului şi eliminarea tuturor participanţilor.
Fiind şi un scenarist pentru părţilor anterioare, Tony Gilroy reuşeşte să păstreze coerenţa filmului în aşa fel încât nimeni să nu aibă probleme să înţeleagă ce se întâmplă de fapt pe ecran.
De fapt scenariul este atât de bine înfipt în realism, încât la un moment dat o să-l vedem pe ecran şi pe Jason Bourne, iar faptul că evenimentele din film se petrec simultan cu o parte a aventurilor din filmele anterioare Bourne nu face decât să accentueze senzaţia de realism şi de coerenţă.
Într-un final o să îţi dai seama că toate lucrurile se leagă.
Nu poţi să nu te gândeşti că acolo, în lumea largă, există astfel de programe reale şi să nu te înfiori întrebându-te câte atentate au putut fi împiedicate cu ajutorul spionajului la nivel înalt.
În acelaşi timp filmul te face să te întrebi dacă nu cumva există şi reversul monezii: măsuri abuzive şi dezastruoase pentru politica locală a ţărilor în care SUA are interese strategice.
The Bourne Legacy nu este un film chiar uşor de rumegat, având şi părţi molcome.

Durata filmului ar fi în primul rând un lucru greu de rumegat, aducând practic 135 de minute de zgomote intense, pline de explozii şi sunetele asurzitoare ale armelor.
Uneori dialogurile sunt poate puţin prea lungi, fiind urmate imediat, de momente pline de acţiune.
Jeremy Renner merită toată atenţia în rolul noului agent încolţit de autorităţi, dar în jurul său se află şi Rachel Weisz, dar şi Edward Norton, în rolul intensului colonel Eric Byer, care trebuie să se asigure că Cross nu scapă viu şi că nici o informaţie despre operaţiunea Outcome nu ajunge la public.
Moştenirea Lui Bourne este o ocazie bună să stai lipit de scaun două ore şi ceva urmărind acţiunea intensă şi aventurile extreme ale lui Aaron Cross.
Simona

Lasă-ne un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.