Află De Ce Ecranizarea Dune Este Amânată Până În 2014!

Află De Ce Ecranizarea Dune Este Amânată Până În 2014!

Exista o situaţie putin ciudata la Paramount Pictures, legata de proiectul ecranizari clasicului sci-fi Dune, o problema in general fundamentala a studiourilor : foamea de bani.

Situatia a adus cu sine si o povara adaugata, cea a detinatorilor de drepturi si a scriitorilor care nu numai ca primesc oferte de peste tot, dar au si un cuvant greu de spus despre modul in care filmele sunt realizate si produse.
Zvonuri lansate anul trecut  in Noiembrie, si chiar si anul acesta, spun ca Paramount va extinde proiectul bazat pe romanul lui Frank Herbert pe o perioada de patru ani, atat pentru dezvoltarea lui in concept cat si pentru a finaliza scenariul.
Oficiali Paramount au dezmintit zvonul si afirmat ca proiectul Dune se va pune in miscare pana in primavara lui 2011, studioul uitand sa precizeze o data exacta a inceperi filmarilor productiei sau a distribuiri castingului, doarece ele nu exista , deocamdata.
Totusi se pare ca titularii si detinatori de drepturi nu vor acorda o alta prelungire de termen, doarece proiectul s-a lungit si asa prea mult, miscandu-se prea lent.

Inarmat cu un nou proiect Dune, scriitorul Chase Palmer, studioul si producatorii Misher Kevin si Richard Rubinstein P. sunt pe cale sa piarda proiectul de tot daca nu se va materializa ceva pana in primavara acestui an.
Proiectul DUNE pentru crearea unui nou film din cartea lui Frank Herbert din 1965, carte care este romanul Sci-Fi cu cele mai mari vanzari vreodata, a pornit undeva in anul 2008, pe aceea vreme nestiindu-se mai nimic despre el.

Trebuie precizat aici ca un asemenea proiect, de asemenea magnitudine, este o sarcina foarte grea, avand in vedere celebritatea romanului Dune cat si pasiunea celor care cunosc universul creat de Fanrk Hebert in amanunt.
Dupa ce Peter Berg a fost desemnat ca regizor si a petrecut cativa ani dezvoltand un scenariu impreuna cu scriitorul Josh Zetumer, el a parasit proiectul in favoarea filmului Battleship.
Mai apoi Chase Palmer a rescris scenariul sub supravegherea lui Pierre Morel care a fost desemnat in cele din urma, regizor dupa plecarea lui Peter Berg.

In final?!, da ati ghicit, se pare ca si Morel a parasit proiectul el urmand sa fie doar un producator executiv.
Daca la inceput data aproximativa a filmului ar fi fost 2010, mai apoi 2012, iata ca acum lansarea filmului a fost amanata pana in 2014.
Mai intelege cineva ceva?!
Nu a zis nimeni ca ar fi usor de pornit un asemenea proiect.
In ciuda vechimi sale, cartea Dune este inegalabila, seria Dune inca se tipareste si se vinde bine peste tot in lume, iar parerea generala este ca nu ar exista o librarie in care sa nu observi undeva pe un raft una din cartile seriei scrise de Fank Herbert.

Cartea din 1965 are parte si de continuari scrise de fiul autorului, continuari ce au fost ocazional si best seller-uri, exista jocurii video, pana chiar si doua mini-serii, una ecranizata de SciFi Channel, care a avut un succes relativ mare.
Dar, din punct de vedere emblematic, cartea este intotdeuna legata de filmul din 1984, regizat de David Lynch, in stilul sau propriu, putin ciudat, un film care a lasat mult de dorit, mai ales prin lipsa sa de continut specific universului Dune, un film ce ne aminteste doar de un vierme urias in desert si de Sting imbracat numai in ceea ce parea un scutec albastru, alaturi de charismaticul actor, pe aceea vreme, Kyle MacLachlan.

Deocamdata nimeni nu vrea sa ia fraiele proiectului, acesta fiind unul complex si foarte greu de conceput si filmat.
Parmount vede in Dune o franciza buna cu posibilitati de castig mari si o sansa de a scoate inca o trilogie si cine stie poate si alte continuari.
Oricum ar fi, ceasul ticaie, iar studioul Paramount este precaut, asa cum ar fi orice studio la un proiect care a costat deja, in jurul a 100 milioane dolari, bani ce studioul i-a investit in costuri de dezvoltare, scenariu si drepturi de autor.
Probabil studioul ar putea sa isi scoata o parte din bani acestia, daca ar reusi sa vanda intregul proiect, dar nu ar vrea sa scape din mana inca o vaca de muls bani.
Deocamdata, in ciuda incertitudini, a fost amanat anul lansari pentru 2014, in asteptarea finalizari scenariului cat si a definitivari situatiei neclare a regizorului si in general al proiectului Dune.

Pentru cei care au urmarit dezvoltarea proiectului inca de la inceputuri, devine clar, ca realizarea unei ecranizari Dune pentru marele ecran, devine din ce in ce mai grea.
Calea anevoioasa pe care a avut-o proiectul si dificultatile in a gasi un scenariu pentru adaptare, ne fac sa credem ca Dune este una din cele mai grele adaptari pentru marele ecran.
Avand in vedere ca pana la urma Paramount a renuntat la drepturile de adaptare a romanului Dune, urmeaza sa vedem daca filmul va gasi finantare, un studio care sa il produca si speranta ca filmul NU va mai fi amanat inca odata, ca vom apuca sa vedem o noua ecranizare a romanului in timpul vietii noastre, si ca va avea un scenariu demn de celebra carte, indiferent de cine va fi regizat sau scris.

2 comentarii

 1. Trag matza de coada si se invart in jurul ei.
  O fi prea complicat sa fac un singur film din Dune dar macar sa faca ceva.
  BTW… love the blog, good job!

 2. Dune mi-a placut inca de prima data de cand am citit-o.
  Prea complexe cartile ca sa realizeze doar un film din ele, poate un serial.
  Cred ca de asta sunt si amanarile astea.
  Filmul lui David Lynch a fost dragut dar nu exceptional, poate zic asta din cauza ca l-am vazut de curand.

Lasă-ne un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.