Recenzie The Dark Knight Rises

A existat vreodată vreo îndoială că The Dark Knight Rises va fi unul din cele mai comentate şi lăudate filme din această vară?
Acum, că filmul a fost văzut de milioane de oameni, consensul general pare a fi că The Dark Knight Rises este un film bun! Dar nu memorabil.

Este foarte greu să luăm finalul aventurilor lui Bruce Wayne şi a alter-ego-ului său Batman doar ca un simplu film.
Batman va trăi veşnic în orice copil sau adult şi orice generaţie are Batman-ul său.
Filmul lui Christopher Nolan vine pe un val masiv de laude şi aşteptări, dar în acelaşi timp încearcă să fugă de umbra predecesorului său, producţia The Dark Knight, un film care nu numai că a stabilit un nou standard pentru un film adaptat după o carte de benzi desenate, dar a şi dat pe spate toţi critici, a agăţat două premii Oscar şi i-a determinat pe fani să vadă filmul de atâtea ori încât a trecut de 1 miliard de dolari încasări la nivel mondial.
În acest sens, este aproape imposibil pentru The Dark Knight Rises să se ridice la nivelul aşteptărilor cu care se confruntă acesta.

Dar a fost oare Christopher Nolan destul de inspirat încât să reuşească să încheie legenda lui Batman într-o notă care să mulţumească în acelaşi timp fani şi critici, să lege povestea într-o manieră corespunzătoare şi să aducă în continuare o experienţă unică pentru ca The Dark Knight Rises să devină cel mai bun blockbuster al anului?
Răspunsul la aceste întrebări este … probabil.
The Dark Knight Rises aduce trilogia lui Nolan la o concluzie bine-meritată şi dispune de o serie de momente senzaţionale, demne de un blockbuster, secvenţe ce vor mulţumi probabil mulţi fani şi critici, dar aduce şi mici momente slab executate ce nu se potrivesc nicicum în mitologia legendei lui Batman, cu mici povestioare adăugate şi înghesuite să încapă într-un film de 3 ore fara 16 minute.
Combinând elemente din cărţile de benzi desenate Batman ca „Knightfall”, „Knight Quest”, „No Man’s Land” şi „The Dark Knight Returns”, filmul ne introduce în atmosfera din Gotham City la opt ani după evenimentele din The Dark Knight, unde criminalitatea a fost efectiv redusă, datorită strictei Legi a lui Harvey Dent.
Desigur, faptul că au fost realizate progrese, se bazează pe o minciună despre modul în care a murit Harvey Dent, o minciună care a zdrobit aproape de tot spiritul comisarului Gordon (Gary Oldman) şi al lui Bruce Wayne (Christian Bale), care a dispărut fără urmă, doar pentru ca alter-egoul lui Batman, nu mai era dorit pe străzi.
Cu toate acestea, apariţia bruscă a unui hoţ mascat (Anne Hathaway), anunţă ridicarea unui rău fără margini din adâncurile oraşului Gotham: Bane (Tom Hardy), un terorist nemilos şi viclean, care a venit în oraş pentru a pune în aplicare un plan ce îl va dărâma pe Bruce Wayne şi Batman şi toată dreptatea pentru care aceştia au luptat.
Bruce încearcă să combată acest val de răutate revenind rapid la trucurile eroului mascat, dar timpul nu este de partea lui, atât spiritul său cât şi corpul fiind în refacere, în timp ce Bane este un antagonist masiv, brutal şi cu sânge rece.
Cu duşmani plasaţi la fiecare colţ al oraşului său, aflat sub asediu, părăsit de fidelul majordom, Bruce Wayne trebuie să îşi redescopere puterea care a făcut din el un super erou în primul rând şi de această dată, va avea nevoie de ajutorul tuturor prietenilor lui, în frunte cu comisarul Gordon, Lucius Fox (Morgan Freeman), Selina Kyle (Hathaway) şi poliţistul începător John Blake (Joseph Gordon-Levitt) pentru a reuşi să câştige războiul împotriva unei armate de mercenari şi a criminalilor pe care Bane îi eliberează pe străzile din Gotham.

Cu The dark Knight Rises, regizorul Chris Nolan a creat cel mai sofisticat film Batman existent şi din punct de vedere regizoral, Dark Knight Rises este o realizare destul de uimitoare.
De la piesele de decor şi iconografia vizuală genială, la secvenţele de acţiune ce par să nu se oprească şi aproape întotdeauna îţi dau fiori, filmul este pur şi simplu un spectacol vizual impresionant.
Dacă Batman Begins a fost un standard de originalitate pentru o poveste cu super-eroi, iar The Dark Knight a fost mai mult o dramă complicată decât un film tipic cu super eroi, atunci în termeni de poveste, The Dark Knight Rises devine foarte mult o dramă de război.
Personajul negativ nu este la fel de plin de viaţă ca Joker şi uni fani vor spune că Bane nu este la fel de complex ca omologul său din cărţile de benzi desenate, dar el îşi serveşte scopul, acela de a funcţiona ca un caracter unic, fiind o viziune a temerilor noastre cu privire la terorism.
Tom Hardy reuşeşte să ne redea puţin din adâncimea personajului negativ folosindu-şi doar ochii şi limbajul trupului ca instrumente de exprimare, aş spune, un spectacol impresionant care poate în mare parte trece cu vederea sentimentul că Bane nu este la fel de „cool” ca Jokerul.

Anne Hathaway oferă o performanţă surprinzătoare, cu ochii ei de căprioară şi atitudinea de felină în care nu eşti sigur dacă te poţi încrede, Selina Kyle (Catwoman) fiind un hoţ iscusit care joacă după propriile ei reguli morale şi puţin ambigue.
Joseph Gordon-Levitt oferi o performanţă convingătoare a personajului John Blake, un obscur caracter din benzile desenate cu Batman, remodelat aici ca un poliţist tânăr, care se luptă cu ideea de a lucra în cadrul unui sistem de lege şi de ordine, dar care ajunge să se alieze cu Batman şi comisarul Gordon.
Christian Bale ajunge să-şi arate musculatura mult mai mult în acest film şi acţionează fără mască mult mai mult decât în filmul precedent, iar în multe feluri, The Dark Knight Rises este povestea lui Bruce Wayne mai degrabă decât o poveste despre Batman.
Scenariul scris de fraţii Nolan şi David S. Goyer pentru The Dark Knight Rises va fi probabil, cel mai puternic punct de dispută între fani.
Aşa cum am menţionat mai sus, acest film este mai mult o dramă de război, cu nuanţe evidente din povestea A Tale Of Two Cities, o poveste ce este capabilă să se încorporeze în lumea reală şi în contextul socio politic actual, fără a intra prea mult în detalii.
Un lucru bun dar şi rău, filmul oferind substanţă reală, în timp ce parcă uită de motivul principal al peliculei, ideea că suntem la un film cu Batman.

Cu riscul de a deveni doar o poveste despre terorism la care participă şi Batman, The Dark Knight Rises devine spre final, un film incitant, cu o concluzie neaşteptată şi o surpriză de proporţii pentru cei ce cunosc îndeaproape povestea lui Bruce Wayne.
În timp ce finalul lui Nolan pentru Batman nu este perfect şi probabil nu este cel mai bun film din această trilogie, el reuşeşte să solidifice poveste din trei părţi a legendei lui Batman, în timp ce livrează una din cele mai bune experienţe vizuale din această vară.
The Dark Knight Rises rulează acum în cinematografele de pretutindeni, fiind evaluat PG-13 pentru secvenţe intense de violenţă, acţiune, senzualitate şi limbaj.

Lasă-ne un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.